Pizza - scurt istoric

Istoria producerii pizzei incepe in atichitate, odata cu painea plata, coapta pe pietre fierbinti, aromata cu diverse ierburi si condimente. In timp, primele retete simple au fost imbogatite, iar pizza a devenit un fel de mancare... multinationala.

Cuvantul pizza a aparut pentru prima data in anul 997 d.Hr. intr-un manuscris din Gaeta, un oras din sudul Italiei. Dupa unii cuvantul pizza deriva de la latinescul "picea", care descrie coacerea painii in cuptor. "Pinsa" vine de la participiul trecut al verbulu pinsere si se traduce prin "a strivi, a presa". Ca si alte mancaruri celebre, pizza nu a fost neaparat inventata in tara unde este cea mai celebra, adica Italia.

Dar pizza, asa cum o stim astazi, incepe sa capete forma dupa 1600 in orasul Napoli, capitala si important port al regatului spaniol. La vremea aceea era inca "alba", fara sosul de rosii, cu gust de usturoi, untura si sare grunjoasa - in versiunea economic, sau cu diferite sortimente de branzeturi pentru cei bogati.

Aproximativ un secol mai tarziu isi face intrarea in bucataria aceste zone si ROSIA, adusa de spanioli tocmai din America de Sud.
Pizzeria 'Pietro... e basta cosi' din Napoli - locul unde s-a inventat Pizza MargheritaSi astfel se realizeaza aceasta reuniune de ingrediente, care este atestata la data de 9 iunie 1889, cand pizzarul Raffaele Esposito de la pizzeria "Pietro... e basta così" (astazi "Pizzeria Brandi") , prepara trei feluri de pizza in cinstea vizitei regelui Umberto I si a reginei Margherita di Savoia.
Una atrage in mod deosebit atentia reginei, atat prin gust cat si prin asptect. Aceasta avea la baza promodoro (rosii), mozzarela si un amestec de busuioc cu oregano, simbolizand prin colorit - verde, alb, rosu - tricolorul Italiei. Acest preparat devine varful de lance al meniului pizzeriei "Pietro... e basta così", sub denumirea de Pizza Margherita.

 

Piadina - scurt istoric

Piadina este un produs de origina italiana. Marinarii fenicieni i-au invatat pe localnicii din ceea ce a devenit mai tarziu tinutul Romagna cum sa prepare un aliment numit "focaccia", care a ajuns cunoscut, mai tirziu, sub numele de "piadina". Treptat, aceasta a devenit un preparat traditional italian, castigand si faima internationala.

Piadina, ca orice produs fast-food, nu se consuma cu furculita si cutitul. Diferenta dintre piadina si alte produse inrudite precum kebabul, shaorma este data de lipie care la piadina este frageda, foarte placuta la mancat. Pe de alta parte gama de umpluturi este vasta si se apropie de materiile prime utilizate la pizza. Umplutura pentru piadine este extrem de diversa si apetisanta continand de la mozzarella, sunca, diferite tipuri de sosuri pana la masline, salam, cartofi pai, parmezan, branza cu mucegai, cascaval afumat.

Piadina este un produs sanatos, componentele sale nefiind sintetice. Meniul are o adresabilitate extrem de mare, constituind masa de dimineata, un pranz consistentpentru parinti si copii si o masa de seara pentru oameni ocupati sau in trecere prin zona.

 

 

 

 

Meniu Stele Pizza

Deveniti fanul nostru pe Facebook

Free Dreamweaver Templates | Designed by SKeYe BLUE | RollUp | PopUp | Bannere | Mesh-uri | Tablouri personalizate